Equip coordinador

Javier Navarro Navarro: Profesor titular de la Universitat de València. Durante sus años de investigación ha estudiado los referentes, mitos, rituales y símbolos del anarquismo y anarcosindicalismo presentes en el espacio público (manifestaciones, mítines, huelgas, protestas, celebraciones cívicas…) y de las prácticas culturales del mundo libertario como la producción cinematográfica.

Ana Aguado: Catedrática del Departamento de Historia Moderna y Contemporánea de la Universidad de Valencia e integrante del Institut Universitari d´Estudis de la Dona de dicha universidad. Sus investigaciones han abordado distintas temáticas de la historia del género en la España del primer tercio del s. XX: la construcción de la igualdad, la consecución de dicha igualdad en el período de la Segunda República y la represión en clave femenina que el franquismo ejerció tras la Guerra Civil Española.

Marc Baldó Lacomba, catedràtic d’Història Contemporània, ha centrat la seua trajectòria acadèmica en la història universitària des de la seua tesi doctoral (1982) dirigida per Javier Tusell. La seua recerca també abasta la història social i política de la revolució liberal, la Segona República, la Guerra Civil, el franquisme i la historiografia i teoria de la història.

Inicialment va investigar els segles XVIII i XIX, amb estudis sobre les universitats de València, el Col·legi de Sant Carles de Buenos Aires i la Universitat de Còrdova (Argentina). Des dels anys 90 s’ha centrat en el segle XX, destacant el moviment estudiantil i els orígens de la Transició democràtica. Actualment treballa en les polítiques de memòria democràtica.

Ha realitzat estudis biogràfics de figures com Juan Peset, Eliseo Gómez Serrano, Manuel Tuñón de Lara, Francisco Tomás i Valiente, Manuel Broseta i Ernest Lluch. Té reconeguts 5 trams d’investigació.

Va formar part de l’equip d’investigació sobre història universitària dirigit per Mariano Peset i després per Jorge Correa (1983-2020), i des de 2020 participa en el Grup d’estudis històrics sobre les transicions i democràcia. També va ser membre del grup consolidat d’innovació docent “El foco en los márgenes” (2019-2024).

Ha presentat treballs en 62 congressos i és autor de 141 publicacions científiques (39 articles i 102 llibres i capítols). Ha dirigit 30 tesis doctorals, 68 treballs de màster, fi de grau i llicenciatura, i ha ocupat càrrecs com a degà de la Facultat de Geografia i Història, director del Departament d’Història Contemporània i coordinador del Grau d’Història de la UV (2010-2023).

Juan Carlos Colomer Rubio: Profesor Titular en el Departamento de Didáctica de las Ciencias Experimentales y Sociales de la Universidad de Valencia. Especializado en historia reciente, sus publicaciones se han ocupado sobre el análisis de la enseñanza de la historia, sus libros de texto o el diseño de actividades educativas en nuevos soportes digitales (TIC).

Carlos Fuertes Muñoz és Doctor en Història Contemporània amb una tesi sobre història social i de l’educació sota el franquisme. Màster en Investigació en Didàctiques Específiques (Especialitat Ciències Socials), en l’àmbit de la Didàctica de les Ciències Socials s’ha interessat per qüestions com els manuals escolars, les fonts orals com a recurs didàctic i, especialment, per la construcció d’identitats col·lectives (nacionals, polítiques, de classe i de gènere) a través de l’ensenyament de la història, amb un particular interés pel tractament educatiu del passat recent espanyol i altres temes socials conflictius. És membre de diversos projectes d’investigació i innovació educativa, així com de la coordinadora de l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València.

Mélanie Ibáñez Domingo: Especialista en los procesos a mujeres por parte de los tribunales de responsabilidades políticas franquistas. Actualmente es investigadora postdoctoral en el CSIC. Entre sus principales intereses de investigación se puede encontrar la represión femenina durante el primer franquismo, así como la memoria de la misma.

Toni Morant i Ariño: Profesor Contratado Doctor del Departamento de Historia Contemporánea de la Universitat de València. Sus intereses y líneas de investigación Sus principales líneas de investigación se centran, por un lado, en el estudio del fascismo del periodo de entreguerras desde una perspectiva transnacional y de género, así como, por el otro, en la pervivencia de la simbología franquista en el espacio público de la actual democracia española.

Julián Sanz Hoya: Profesor titular de la Universitat de València. Sus principales líneas de investigación son: los discursos y experiencias de nación en los cuadros políticos de la dictadura franquista; las bases sociales, prosopografía, cultura política y redes de poder del Falangismo y Movimiento Nacional y, finalmente, izquierda, historiografía marxista y comunismo en España.

Sergio Valero Gómez: Profesor Titular de la Universitat de València. Sus investigaciones se centran en diferentes aspectos del socialismo español durante la Segunda República y la Guerra Civil, con especial atención a la movilización política, la acción reformista –también educativa–, la frustración hacia la política del régimen republicano y la radicalización y división interna del PSOE.